Historie

Onze vereniging heeft een rijke historie. IMG_0633In 1939 was het dokter Van Driel die het besluit nam om een cursus EHBO te beginnen, waar hij geen spijt van kreeg toen later de oorlog uitbrak. Hij begon met 3 cursussen  waarin de EHBO’ers  leerden hoe armen en benen te verbinden van de Eldikse schooljuffrouw Annie Kiel, die volgens de dokter de mooiste benen had om op te oefenen. In 1941 werd in café  De Roskam, aan de dijk in IJzendoorn  de EHBO  afd. Echteld officieel opgericht. In de oorlogsperiode werd een bakfiets als ambulance gebruikt door de EHBO’ers om de patiënten te vervoeren.  Op 21 januari 1945 toen het hoge water kwam, moesten de EHBO’ers hun werkzaamheden staken, iedereen die toen nog in Echteld aanwezig was moest zijn biezen pakken. In mei 1945 dook de EHBO weer op en kon toen veel werk verrichten.

In de jaren 50 en 60 groeide de EHBO afd. Echteld als kool. In de winter maanden werden er 3 cursussen gegeven. Bij de tijd blijven was wel nodig, want er gebeurde dagelijks ongelukken op de Stationsweg en Spoorstraat nabij Echteld.

Ambulance

In de zeventiger jaren nam dr. Eikelenboom de praktijk van dr. van Driel over.  De EHBO afd. Echteld wilde in een stichtingsvorm een eigen ziekenwagen aanschaffen.  In 1973 werd er een collecte gehouden om dit te verwezelijken. Toen het benodigde geld hiervoor bij elkaar gesprokkeld was, werd een grijs Hannamag busje gekocht dat werd omgebouwd als ziekenwagen. Doordeweeks reed de heer Neeleman en in de weekenden hadden de EHBO’ers  dienst. Door een aanpassing van de wet op het ambulancevervoer eind jaren ’80 moest men onder druk van de overheid de wagen echter verkopen.

scannen0011Veel lof kreeg de jubilerende EHBO afd. Echteld bij hun 50 jarig bestaan en uit handen van het hoofdbestuur ontvingen zij een tinnen bord met inscriptie. Ook twee gouden jubilarissen, de heren D.Derksen en J.van Beem werden gehuldigd.